Wat is een vaas

Created with Sketch.

Wat is een vaas?

De afleiding van het woord “vaas” betekent gewoon, een vat.
Glazen vazen behoren tot het vroegste glaswerk dat in de geschiedenis is gevonden. De eerste bewijzen gaan terug tot Mesopotamië in de 16e eeuw v. Chr.
In het verleden werden vazen gebruikt als recipiënten voor wijn en andere substanties zoals graan. Vandaag gebruiken we vazen vooral voor bloemen of gewoon als decoratieve objecten op zich.

Klassieke Carnaval glazen vazen

Vazen waren een van de vroegste vormen die in Carnaval Glass werden gemaakt. De catalogi van de Butler Brothers zijn een prachtige bron om de tijdlijn van de productie van Carnaval vazen te bepalen.

In September 1908, verscheen wat waarschijnlijk de eerste bekende advertentie voor Fenton’s Carnival Glass is.
Het duurde niet lang voordat Northwood’s Carnaval vazen op de markt verschenen en in 1909 werden twee bekende patronen getoond in Butler Brothers catalogi.
Een jaar later, in 1910, verschenen Imperial advertenties, met hun Rococo en Morning Glory vazen, en vanaf 1911 wordt Ripple getoond, als onderdeel van een “Newest Art.
In hetzelfde jaar, 1911, had de kortstondige Millersburg fabriek een advertentie met een vaas: Rose Columns vaas.
Het was 1913 voordat Dugan’s vazen voor het eerst verschenen in Butler Brothers catalogi.
Europa kwam rond dezelfde tijd op de Carnaval scène; er is catalogusbewijs dat Brockwitz in Duitsland al in 1915, en mogelijk eerder, Rose Garden en Curved Star vazen in Carnaval glas maakte.

https://www.vazenkopen.nl/geschiedenis-van-glas/

Soorten vazen

Het helpt om vazen in twee grote groepen in te delen.

Swing vazen

Swing vazen worden geklasseerd volgens de grootte (diameter) van hun basis, aangezien deze bepaald wordt door de malplaat en dus constant is. Ze worden niet geklasseerd volgens hoogte, omdat die zou variëren met de “swing”.

De meeste vazen die in de klassieke periode werden gemaakt waren “swing” vazen, in feite zijn er meer dan zestig verschillende patronen van “swing” vazen bekend.
Het fabricageprocédé was als volgt: het gesmolten glas in de vorm van een hete metalen bol werd in de mal gegoten en geperst, dan uit de mal gehaald door het “op te snappen”.
Vastgeklemd werd de vaas in de glorieholte opnieuw verhit en vervolgens geslingerd terwijl het glas nog plooibaar was (“plastisch”), waarna het werd geïriseerd en vervolgens afgekoeld.

De patronen op de meeste swing wenkte vazen zijn over het algemeen abstract, omdat een figuraal patroon door het zwaaien zou worden vervormd. Zo zien we bobbels, hobbels, lijnen, cirkels, ruiten, krommingen en lussen allemaal gebruikt in swing patronen.

Het ontwerp zit natuurlijk aan de buitenkant van de vaas, hoewel er uitzonderingen zijn waar een binnen patroon ook op swing vazen kan worden aangetroffen: Fenton’s April Showers (die soms het mooie Peacock Tail patroon binnenin heeft) is een goed voorbeeld.

“Vorm gegoten” vazen

“Vorm gegoten” vazen nemen de vorm van een mal aan, zonder dat ze later worden omgebogen of verlengd. De bovenkant kan op verschillende manieren worden gevormd, zoals te zien is bij de hieronder getoonde Westelijke Distel vazen.

Het patroon wordt niet gevormd door het swingen en daardoor is er een breder scala aan ontwerpen, vaak met motieven zoals figuren, bloemen, vruchten, vogels en geometrische vormen.

“Vorm gegoten” vazen werden gemaakt door de meeste makers in alle Carnaval producerende landen, met uitzondering misschien van Australië. Het is de moeite waard om op dit punt na te denken over de vraag waarom er in Europa vrijwel geen gezwenkte vazen werden gemaakt. Het is mogelijk dat praktische overwegingen, zoals de kosten van een extra bewerking (het swingen), of iets fundamenteels als de dikte van veel Europees glas, daaraan ten grondslag hebben gelegen.

Deze vazen werden gewoonlijk in persvormen gemaakt, maar konden ook in blaasvormen worden gemaakt, afhankelijk van de vorm van het eindproduct. De gebruikelijke persvormtechniek berust op de verticale beweging van de plunjer in de vorm. Om dit mogelijk te maken, moeten de zijkanten van de mal verticaal zijn, of aan de bovenkant breder dan aan de onderkant, zodat de zuiger

De grootte van de “Vorm gegoten” vazen varieert van uitzonderlijk klein (zoals de miniatuur Thistle vaas van Canning Town Glass Company) tot massief zoals de Millersburg Peoples vaas en Imperial’s Poppy Show vaas. Omdat de “als gegoten” vazen niet geswingd zijn, kunnen hun hoogtes gebruikt worden als hulpmiddel bij de classificatie, maar we hebben geen specifieke groeperingen zoals bij gezwenkte vazen.

De vorm van is meestal min of meer cilindrisch, maar er zijn ook andere vormen zoals ovaal (lettervazen) en vierkant, plus natuurlijk de bolvormen van de geblazen vazen.

Grillige vazen

Hoewel de twee basisgroepen van vazen hierboven zijn weergegeven, is het nuttig een derde, zij het veel kleinere categorie te vermelden, die van de grilvazen. Dit zijn voorwerpen zoals kruiken die zonder handvat zijn gemaakt om een grillige vaas te worden of voorwerpen zoals tuimelaars of lepels die tot grillige vazen zijn gevormd.

Voordelig online kristallen vaas kopen bij Kristalglas.nl

Een kristallen vaas is niet alleen mooi om te zien maar ook nog eens betaalbaar. Wie wil er nu niet een mooie kristallen vaas op zijn tafel of vensterbank. Daarom kristalglas.nl