Het genot van eten

Created with Sketch.

Eten is een van de grootste geneugten des levens.
Het weerspiegelt het proces van verleiding.
Eerst is er de anticipatie. De verleiding. Het flirten. De geuren die het hongergevoel benadrukken. Je neemt voorzichtig de eerste hap, de verschillende smaken cumuleren op het puntje van je tong. Je draait het rond in je mond, genietend van de smaak van verliefdheid.
Vervolgens eet je met hulpeloze overgave. Langzaam of snel wordt alles op je bord verorberd. De honger verdampt. Een gevoel van voldoening brengt een glimlach van tevredenheid. Je likt je lippen, genietend van de laatste smaak.

Seksuele connotaties

Seksuele connotaties met eten zijn misschien niet verwonderlijk, gezien de afrodiserende eigenschappen van veel voedingsmiddelen. Door de geschiedenis heen zijn voedingsmiddelen gebruikt om het genot te verhogen. Toen tomaten in de 15e eeuw voor het eerst in Italië werden geïntroduceerd, werden ze door de Paus verboden vanwege hun afrodiserende eigenschappen. Gelukkig kende hij niet de krachtige manieren van truffels, pikante salami, oude balsamico, artisjokken, basilicum of vijgen. Moderne Casanova’s kunnen ook oesters, chilipepers, chocolade, avocado of honing proberen om hun bloed te laten stromen.

“Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor eten.” George Bernard. Dat komt omdat we roekeloos en egoïstisch kunnen eten, met niemand anders in gedachten dan onszelf. Eten heeft geen gevoelens of verwachtingen – het is er gewoon om van te genieten. Een Hedonist is een persoon die toegewijd is aan het nastreven van plezier en zelfbevrediging. Bestaat er zoiets specifieks als voedselgenot?

Het genot van eten

Foodie

Foodie is een nieuwe term die is ontstaan omdat steeds meer mensen de kunst van lekker eten en drinken waarderen. Mensen zijn niet langer tevreden met eten omwille van het eten. Ze willen producten van goede kwaliteit, goed gepresenteerd, met verrassende smaakcombinaties – dat tilt de eetervaring naar een hoger niveau. We willen verleid worden door ons eten, en het volle plezier van eten ervaren.

De Fransen hebben misschien wel het beste woord: de Bon Viveur – iemand die geniet van lekker eten, en goede wijn drinkt in goed gezelschap. Voedzaam eten en intieme maaltijden delen met geliefden, dat is toch een van de grootste geneugten van het leven. Eten is een van de weinige genoegens die je kunt delen met vrienden en geliefden.

“Mensen die van eten houden zijn altijd de beste mensen.” – Julia Child. Mensen die vrijuit eten worden in fictie vaak afgeschilderd als meer sociabel, leuker, zorgelozer.  We voelen ons aangetrokken tot dat soort mensen. Vriendschappen worden gesmeed door een wederzijdse liefde voor keukens die onze smaakpapillen prikkelen.

Wereldwijd is er een beweging naar meer waardering voor voedsel. We willen graag biologisch eten, uit eigen tuin en met meer aandacht voor het eten. Misschien, heel misschien, als we de liefde voor voedsel weer aanwakkeren, zal dat helpen veel van de maatschappelijke problemen met voedsel op te lossen: minder verspilling, minder overeten, minder bewerkt voedsel. Eten is als een goede wijn. Je kunt er het beste langzaam van genieten in goed gezelschap.

De volgende keer dat je eet, denk dan aan je eten als een minnaar. Geniet van de sensatie van het eten met behulp van alle vijf zintuigen. Het is een genot dat tot je beschikking staat en waarvan je op elk moment van de dag kunt genieten. Cultiveer een liefde voor eten in je leven.

Met onze verzameling aan karaffenwijnglazen, whisky sets en ander glaswerk, nauwkeurig samengesteld en regelmatig uitgebreid met nieuwe producten, wordt het genot nog meer verhoogd.